“Ik wil een volle tribune om mij aan te moedigen”

Een bomvolle tribune supporters om hem aan te moedigen bij zijn turnoefeningen op de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 in Antwerpen. Dat is de grote droom van gymnastiek-atleet Quinten Bruyninckx (19) uit Mortsel. “Honderden supporters die juichen en Mexican Waves doen voor mij terwijl ik mijn kunsten toon aan de herenbrug of op de bok: dat zou fan-tas-tisch zijn”, glundert hij.

“Zeker als er dan ook nog veel mooie meisjes tussen zitten”, lacht Quinten. “Ik heb keihard getraind, tot wel 11 uur per week het voorbije jaar, en ik ga 100% voor goud. Hoe meer mensen me daartoe aanmoedigen, hoe meer kans ik daarop maak. Ik ben op mijn best als ik mijn kunnen aan zoveel mogelijk mensen kan tonen.” Coca-Cola wil deze wens voor hem waarmaken en daagt daarom heel België uit om te komen supporteren. “Eén op de tien Belgen kent wel iemand met een verstandelijke beperking in zijn omgeving. Special Olympics raakt dus heel wat mensen”, vertelt Inge Polspoel, die als duurzaamheidsmanager bij Coca-Cola Enterprises de Europese Zomerspelen coördineert. “Ikzelf ben ook heel persoonlijk betrokken: mijn broer Clive (31) heeft een zware mentale beperking. Hij doet niet mee aan de Europese Zomerspelen, maar hij zal er wel een dansoptreden geven. Dat vindt hij geweldig: dansen voor publiek. Dan bloeit hij helemaal open en straalt hij echt. Fantastisch om te zien hoe hij op deze manier de kans krijgt om zijn talenten te ontplooien. Elke sporter verdient een publiek, daar geloof ik heel sterk in.”

Net daarom is Coca-Cola al 46 jaar wereldwijde sponsor van Special Olympics en heeft het bedrijf ook al 25 jaar een partnership met Special Olympics België. Sinds enkele jaren zet het bedrijf zich ook keihard in om medewerkers warm te maken om vrijwilliger of supporter te zijn op de Spelen. Commercieel manager Philippe Spildooren was daar de motor van. “Ik vond dat we méér konden doen dan alleen sponsoren. Dat we ons ook écht moesten inzetten voor deze atleten”, vertelt hij. “Drie jaar geleden heb ik dan ook het initiatief genomen om samen met collega’s atleten te begeleiden op de Nationale Spelen van Special Olympics België. En dat was een geweldige ervaring. De liefde en dankbaarheid die je terugkrijgt van de atleten is ongelooflijk. Iedereen die ooit meehielp, wil het jaar erop dan ook opnieuw meedoen. Zo is het blijven groeien tot dit jaar meer dan 250 werknemers van Coca-Cola die zich als vrijwilligers inzetten. En daarnaast komen honderden collega’s supporteren. We hopen nu dat de Belgen hetzelfde enthousiasme aan de dag leggen en we volle tribunes kunnen realiseren. Dat zou een enorme boost zijn voor Quinten en alle andere atleten.”

Wil jij samen met Coca-Cola Quintens droom waarmaken? Kom dan van 14 tot 19 september supporteren op de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 en zorg voor volle tribunes!Alle info op www.so2014.com

Wist je dat?

– Er naar schatting 12.000 verstandelijk gehandicapten aan sport doen in België

– Dat dat 7% is van de 165.000 mensen met een verstandelijke beperking in ons land.

– Er zo’n 400 clubs in België sport aanbieden voor verstandelijk gehandicapten en 300 daarvan meedoen met Special Olympics.

– Er 278 Belgische atleten deelnemen aan deze Europese Summer Games in Antwerpen

– Er in totaal 2.000 atleten uit 58 landen deelnemen

– Er zich 6.000 vrijwilligers inzetten om hen te begeleiden

– 1/10 Belgen iemand met een verstandelijke beperking heeft in zijn naaste omgeving

Coca-Cola wereldwijd Special Olympics al 46 jaar sponsort en in België er al 25 jaar een partnership loopt