Deze zomer nodigt Coca-Cola iedereen uit onder het motto ‘Share a Coke’ om een persoonlijk flesje of blikje Coca-Cola te delen met vrienden en familie. Het iconische opschrift “Coca-Cola” zal voor het eerst deels worden vervangen door Belgische voornamen.

Tijdens de grootste zomercampagne ooit zullen consumenten voor het eerst niet alleen “Coca-Cola” op het drankje aantreffen, maar aan een zijde ook één van de 150 meest courante Belgische voornamen*, van Adrien tot Yannick. Van eind april tot eind augustus 2013 zullen de  voornamen door het hele land op de schappen verschijnen, op de 500 ml PET flesjes van Coca-Cola, Coca-Cola Zero en Coca-Cola light. De andere verpakkingen Coca-Cola, Coca-Cola Zero en Coca- Cola light worden speciaal gereserveerd voor het delen met ‘Me’, ‘You’, ‘Friends’, ‘Family’ en ‘Love’. Tot slot zal er op de achterkant van het etiket van elk glazen flesje Coca-Cola, Coca-Cola Zero en Coca-Cola light (200ml) een leuke happiness-boodschap te vinden zijn.

Gepersonaliseerd blikje laten maken

Voor de mensen die op zoek zijn naar een verpakking met een voornaam die niet tot de 150 meest courante Belgische namen behoort, is het mogelijk om via de speciale labelmachines  blikjes Coca-Cola te personaliseren. Tot eind augustus reizen de machines door België om iedereen de mogelijkheid te bieden in het bezit te komen van zijn ‘eigen’ Coca-Cola blikje.

Daarnaast is het mogelijk om online van de ‘Share a Coke’ campagne mee te genieten. Op www.shareacoke.be kunnen consumenten een gepersonaliseerd virtueel blikje Coca-Cola maken en met familie en vrienden digitaal delen. Vanaf 8 mei komt er een TV-spot waarin Belgische tieners persoonlijke boodschappen brengen voor vrienden of familie.

Gaëtan Van de Populiere, Marketing Director Belgium&Luxembourg: “In de lange geschiedenis van ons merk is dit de eerste keer dat we het iconische opschrift Coca-Cola op de verpakking vervangen. Nog nooit werden consumenten zo nauw betrokken bij ons merk. Deze campagne trekken we door op zowat alle producten, alle verkooppunten en alle communicatiekanalen. Nooit eerder hebben we een initiatief van dergelijke omvang gelanceerd.”

150 meest courante voornamen

Als je wil weten welke voornamen voorkomen op de flesjes Coca-Cola in de schappen, kan je terecht op www.shareacoke.be. Hier vind je een lijst met de 150 populairste voornamen in België. De selectie gebeurde op basis van officiële bronnen.

 What’s in a name

Coca-Cola werkt nauw samen met de Nederlandse onderzoekster en naamdeskundige dr. Emma van Nifterick. Zij geeft graag extra informatie over namen. Een greep uit haar wetenswaardigheden:

Wist je trouwens dat…

bijna de helft (45%) van de Belgen zijn voor- én achternaam moet delen? Vrouwen hebben meer kans op een unieke voor- én achternaam dan mannen, want er zijn meer verschillende meisjes- dan jongensnamen in omloop (120.000 vrouwennamen vs. 100.000 mannennamen).

de ‘namenvoorraad’ in de jaren tachtig enorm snel groeide? Onze (over)grootouders zaten voor de oorlog nog makkelijk met vier Maries, twee Neeltjes, vier Jeans en twee Jacques in de klas. Hun (klein)kinderen hadden veel minder naamgenoten op de schoolbanken.

de tv de naamkeuze sterk beïnvloedt? In de jaren tachtig en negentig verdrongen Engelse namen de Zuid-Europese namen van de jaren zestig en zeventig. Door de toename van het aantal huishoudens met televisie en het steeds bredere aanbod daarop (overwegend Brits en Amerikaans), vonden aanstaande ouders inspiratie bij popsterren en acteurs. Denk maar aan ‘Beverly Hills 90210’ en namen als Dylan, Brandon of Brenda.

namen steeds creatiever worden? Zo creatief zelfs dat er in 2012 geen enkele Greet, Dirk, Bart of Christine werd geboren in Vlaanderen. Anderzijds werden de afgelopen jaren ook enkele ‘te creatieve’ namen geweigerd, zoals Bloem Pot, Beau Ter Ham, Peter Celie, of ook Cramique en Belgique. Daarentegen lopen er in België wel enkele Fanta’s rond…

… 11% van de ouders de naam van het oudste kind het mooiste vindt? Anderzijds vindt 45% de namen van alle kinderen even mooi. Alleen kost het vaak moeite om een even goede naam te vinden voor broer en zus.

 je 37 voornamen kan hebben? Een cafébaas uit Aalst moest zo lang wachten op de komst van zijn eerste kind, dat hij haar prompt de namen van 37 vrienden en familieleden gaf die hem in moeilijke tijden hadden bijgestaan. ‘Ineke Jempi Roos Daniël Danny Gino Dirk Helmut Steven Geert Albert Filip Tim Frank Yves Willy Fons Pierre Etienne Walter Gaston Jef Rudy Remi Luc Guy Karel Toon Oscar Fernand Billy Joris Peter Carine Katia Sofie Annick’ mocht al haar namen houden van de ambtenaar van de dienst Bevolking.

… in de 18e eeuw elke Belg een achternaam had? Vroeger – toen de gemeenschappen klein en geïsoleerd waren – volstond één naam om individu’s te onderscheiden. Toen de inwoneraantallen groeiden, werd een beschrijvende naam aan de roepnaam toegevoegd. Die refereerde bijvoorbeeld aan het uiterlijk (De Groot), de woonplaats (Dubois) of de familie (Peter-zijn-zoon: Peeters). Het tempo waarin tweede namen blijvende familienamen werden, hing af van de bevolkingsdichtheid van de regio. De oudste familienamen in Vlaanderen dateren uit de 13e eeuw. Begin 18e eeuw hadden vrijwel alle families in het huidige België een stabiele achternaam.

Kijk zeker ook naar de infografiek.
Bekijk de TV-spot.

*Het betreft de 150 meest courante voornamen van de mensen geboren tussen 1983 en 2000