Heb je je ooit afgevraagd hoe je Coca-Cola aan die donkerbruine kleur komt die zo herkenbaar is? Karamelkleurstof is het antwoord. “Een Coca-Cola zonder die kleurstof zou er wit uitzien.”

Karamelkleurstof ziet eruit als de gebrande suikerkaramel die je zelf kan maken. Het zorgt ervoor dat je Coca-Cola er nu nog zo uitziet als toen het drankje in 1886 werd uitgevonden. “Coca-Cola heeft altijd al die typische donkerbruine kleur gehad en het is iets dat je dus ook verwacht”, zegt Jan Burger erover. Hij is Scientific & Regulatory Affairs Senior Manager Compliance & Innovation bij Coca-Cola Western Europe. “Je zou perfect een Coca-Cola zonder karamel kunnen maken. Die zou even lekker smaken, maar een witte kleur hebben.”   

“Karamelkleurstof wordt trouwens aan heel wat voedingsmiddelen of dranken toegevoegd om een bepaalde kleur te bekomen”, besluit Jan Burger. “Ik denk bijvoorbeeld aan brood, koekjes of donkere bieren.”

Kom meer te weten over wat er in je drankje zit