1. Hoeveel cafeïne zit er in Coca-Cola?
 2. Waarom zit er cafeïne in Coca-Cola? 

 3. Welke Coca-Cola producten zijn suikervrij?
 4. Hoeveel suiker zit er in Coca-Cola regular? 

 5. Zit er suiker in Coca-Cola light? 

 6. Zit er suiker in Coca-Cola zero sugar? 

 7. Hoeveel suiker zit er in Coca-Cola life?
 8. Wat is stevia?
 9. Geeft zoetstof uit stevia een andere smaak aan de frisdranken van Coca-Cola?
 10. Waarom hebben jullie geen suikervrije frisdrank geïntroduceerd die gezoet is met stevia?
 11. Zijn frisdranken met zoetstof uit stevia gezonder dan dranken die met aspartaam gezoet zijn? 

 12. Wie is jullie leverancier van stevia en waar komt de stevia die jullie gebruiken vandaan?
 13. Kan ik van zoetstoffen, zoals in Coca-Cola light of Coca-Cola zero sugar, verdikken
?
 14. Gebruiken jullie additieven in Coca-Cola? 

 15. Waar staan die E's gevolgd door een nummer voor op de verpakking?
 16. Waarom voegen jullie kunstmatige smaakstoffen toe als er natuurlijke alternatieven bestaan?
 17. Hoe zit het met de aanwezigheid van kunstmatige kleurstoffen in jullie producten?
 18. Wat is aspartaam en is het veilig?
 19. Heeft aspartaam effect op de vruchtbaarheid?
 20. Is aspartaam te vermijden bij borstvoeding? Heeft het schadelijke effecten op de moedermelk?
 21. Is het voor zwangere vrouwen veilig om producten te drinken die aspartaam bevatten?
 22. Wat is karamelkleurstof en is het veilig? 

 23. Waarom gebruiken jullie fosforzuur in sommige Coca-Cola producten?
 24. Zit er alcohol in Coca-Cola of in één van jullie andere frisdranken?
 25. Zitten er gluten in Coca-Cola producten?
 26. Ik heb een allergie. Kan ik dan wel jullie producten drinken?
 27. Gebruiken jullie genetisch gemanipuleerde ingrediënten in Coca-Cola producten? 

 28. Bevat Coca-Cola cocaïne?
 29. Ik vind een antwoord niet, kan ik zelf een vraag stellen?

 

 1. Hoeveel cafeïne zit er in Coca-Cola? 

  In een blikje van 330 ml Coca-Cola en Coca-Cola zero sugar zit 32 mg cafeïne, in 330 ml Coca-Cola light zit 42 mg cafeïne en Coca-Cola life bevat 26 mg per 330 ml. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. 
  Wil je liever geen cafeïne nuttigen? Kies dan voor Coca-Cola light cafeïnevrij of Coca-Cola zero cafeïnevrij. Of neem een kijkje in de rubriek “onze merken” voor ons volledig productaanbod.

 2. Waarom zit er cafeïne in Coca-Cola? 

  Cafeïne zorgt als een van de ingrediënten van Coca-Cola voor de typische smaak waar veel mensen zo van houden.

 3. Welke Coca-Cola producten zijn suikervrij? 

  In België en Luxemburg bestaat 45% van het verkoopvolume van Coca-Cola uit suikervrije dranken. Hiermee willen we de consument keuze en variatie bieden, ook als het gaat om het suiker- en caloriegehalte. In België en Luxemburg bieden we nu 18 merken aan en van de meeste dranken met suiker die we verkopen, is een calorievrij of een caloriearm alternatief verkrijgbaar.

  De volgende producten zijn suiker- of calorievrij:
          ·       Chaudfontaine, Chaudfontaine Fusion
          ·       Coca-Cola light, Coca-Cola light cafeïnevrij, Coca-Cola light lemon
          ·       Coca-Cola zero sugar, Coca-Cola zero cafeïnevrij
          ·       Fanta zero Orange, Fanta zero Lemon
          ·       Monster Energy Absolutely zero
          ·       Sprite zero
          Rosport

 4. Hoeveel suiker zit er in Coca-Cola regular? 

  Een glas Coca-Cola van 250 ml bevat 26,5 gram suiker.  Een blikje van 330 ml bevat 35 gram suiker.

 5. Zit er suiker in Coca-Cola light? 

  Nee, Coca-Cola light bevat geen suiker: een blikje van330 ml bevat minder dan 1 calorie. We gebruiken een mix van zoetstoffen voor die heerlijke Coca-Cola light smaak.

 6. Zit er suiker in Coca-Cola zero sugar? 

  Nee, Coca-Cola zero bevat 0% suiker. We gebruiken een mix van zoetstoffen om Coca-Cola zero sugar die lekkere smaak mee te geven.

 7. Hoeveel suiker zit er in Coca-Cola life? 

  Een glas Coca-Cola life van 250 ml bevat 15 gram suiker, voor een blikje van 330 ml is dat 19,1 gram. Dat is 45% minder suiker vergeleken met het gemiddelde van gesuikerde cola’s in de Benelux, dankzij het gebruik van zoetstof uit stevia, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.

 8. Wat is stevia? 

  Stevia, of voluit Stevia Rebaudiana, is een plant. De kleine struik, die we ook wel honingkruid noemen, is afkomstig uit Paraguay. De bladeren van deze plant hebben een zoete smaak. Door de bladeren te oogsten, te drogen en verder te verwerken ontstaat zoetstof uit stevia: een zoetstof van natuurlijke oorsprong die honderden keren zoeter is dan suiker en nauwelijks calorieën bevat. De Paraguayanen gebruiken dit al honderden jaren als zoetstof in dranken. Sinds de Europese Unie het gebruik van zoetstof uit stevia in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca-Cola dit toe in Coca-Cola life, FÏNLEY, Nestea, Sprite, Fanta Lemon en Sprite Mint Touch. Meer informatie over de verschillende soorten zoetstoffen vind je op www.zoetstoffen.eu

 9. Geeft zoetstof uit stevia een andere smaak aan de frisdranken van Coca-Cola? 

  Smaak is ontzettend belangrijk voor Coca-Cola. Zoetstof uit stevia smaakt van nature een beetje bitter, maar dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van productontwikkeling en -innovatie is het gelukt om met zoetstof uit stevia een mooie smaak te creëren. Innovatie zit in ons bloed, dus blijven we continu onderzoeken hoe we zoetstoffen van natuurlijke oorsprong in onze andere producten kunnen verwerken. In 2013 al gebruikten we voor de eerste keer zoetstof uit stevia in Sprite en in2015 lanceerden we Coca-Cola life in België en Luxemburg: de eerste Coca-Cola die door de toevoeging van zoetstof uit stevia minder suiker bevat.* We hebben hard gewerkt aan Coca-Cola life om aan de verwachtingen van de consument te voldoen.
  *45% minder calorieën vergeleken met het gemiddelde van de cola’s met suiker in de Benelux, door een vermindering van suikers met 45% dankzij het gebruik van zoetstof uit stevia (steviolglycosiden).

 10. Waarom hebben jullie geen suikervrije frisdrank geïntroduceerd die gezoet is met stevia?
  Productinnovatie speelt al jarenlang een cruciale rol in het succes van ons bedrijf, en nieuwe producten op de markt brengen heeft heel wat voeten in de aarde. Wij innoveren voortdurend om nieuwe, heerlijke frisdranken te bieden waarvan wij denken dat consumenten die lekker vinden. Een drankje dat volledig gezoet is met stevia zou voorlopig nog niet beantwoorden aan onze strenge smaakvereisten. Wij blijven zoeken naar mogelijkheden om ons portfolio uit te breiden met producten die met zoetstof uit stevia zijn gezoet en fantastisch smaken.

 11. Zijn frisdranken met zoetstof uit stevia gezonder dan dranken die met aspartaam gezoet zijn? 

  Zoetstoffen moeten aan dezelfde criteria voldoen om te garanderen dat ze gezond en veilig zijn voor gebruik. Zoetstof uit stevia en aspartaam zijn beide goedgekeurd en veilig bevonden voor gebruik in de Europese Unie. “Het maakt niet uit dat zoetstof uit stevia een zoetstof van natuurlijk oorsprong is, afkomstig van de bladeren van de Stevia Rebaudiana plant, en aspartaam bestaat uit de eiwitten aspartaamzuur en fenylalanine. Beide zijn even veilig* en even gezond bevonden.”

  Bekijk de video met David Marquenie en lees dit artikel dat op zoek gaat naar de roots van zoetstof met stevia.


  *Fenylalanine waarschuwing
  Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen) of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom staat de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.

 12. Wie is jullie leverancier van stevia en waar komt de stevia die jullie gebruiken vandaan?
  PureCircle is een van onze leveranciers van stevia. De stevia komt onder meer uit China, maar ook uit Latijns-Amerika (Paraguay, Argentinië en Brazilië) en Afrika.

 13. Kan ik van zoetstoffen, zoals in Coca-Cola light of Coca-Cola zero sugar, verdikken

  Nee, want zoetstoffen leveren nauwelijks tot geen calorieën en dus kan je niet aankomen in gewicht. Soms wordt gedacht dat die zoetstoffen juist een gevoel van trek opwekken, maar onderzoeken tonen aan dat je na het drinken van frisdrank met caloriearme of calorievrije zoetstoffen net zoveel trek hebt als na het drinken van een glas water.
  Met calorievrije of caloriearme producten kan je het aantal calorieën dat je dagelijks inneemt juist terugdringen. Zo kan je - in combinatie met beweging en gematigd eten - zelfs gewicht verliezen.

  Bekijk de video met Maureen O’Sullivan:


  Nog vragen over zoetstoffen? Neem kijkje op www.zoetstoffen.eu

 14. Gebruiken jullie additieven in Coca-Cola? 

  In sommige dranken, waaronder Coca-Cola, maken we gebruik van additieven om tot de beste kwaliteit en smaak te komen. We gebruiken voedingsadditieven, zoals aroma’s en kleurstoffen, om de smaak en kleur van onze producten te verbeteren. Additieven kunnen zowel van natuurlijke oorsprong zijn als kunstmatig gefabriceerd. Alle additieven die wij gebruiken zijn goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke en kunstmatige stoffen. Ze zijn daarom even veilig.

 15. Waar staan die E's gevolgd door een nummer voor op de verpakking?
  Dat zijn additieven. De E staat voor Europa en betekent dat deze additieven getest en goedgekeurd werden door de Europese Unie. Het nummer geeft het specifieke type additief aan, zoals kleurstoffen, zoetstoffen en citroenzuur.

 16. Waarom voegen jullie kunstmatige smaakstoffen toe als er natuurlijke alternatieven bestaan?
  In onze dranken gebruiken we vooral natuurlijke smaakstoffen: fruitextracten uit citroen, sinaasappel en perzik, en plantenextracten uit planten als thee en guarana. Alternatieven, zoals natuuridentieke of kunstmatige smaakstoffen worden gebruikt wanneer de natuurlijke smaakstoffen niet voldoen aan de gewenste smaakcriteria of niet bestaan in de natuur. Of het nu gaat om natuurlijke, natuuridentieke of kunstmatige smaakstoffen, alle smaakstoffen die Coca-Cola gebruikt werden grondig getest en zijn veilig.

 17. Hoe zit het met de aanwezigheid van kunstmatige kleurstoffen in jullie producten?
  Coca-Cola gebruikt alleen maar additieven als die nodig zijn om de kwaliteit en de smaak van zijn producten te garanderen. De additieven die we gebruiken in onze producten, waaronder kleurstoffen, werden grondig getest en zijn veilig. Indien er een geschikt alternatief bestaat en het technologisch mogelijk is, maken we steeds gebruik van natuurlijke additieven in onze producten.

 18. Wat is aspartaam en is het veilig? 

  Aspartaam is een caloriearm zoetmiddel dat in veel levensmiddelen wordt gebruikt in plaats van suiker om mensen een alternatief met minder of geen calorieën te bieden. Wij gebruiken aspartaam in bepaalde van onze producten omdat we weten dat veel mensen willen kunnen kiezen uit heerlijk smakende dranken zonder de calorieën.

  Aspartaam is een van de grondigst onderzochte ingrediënten ter wereld. Wetenschappelijke studies bevestigen telkens weer de veiligheid ervan. De veiligheid van aspartaam is bevestigd door wereldwijd erkende instanties, zoals het JECFA (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives) van de FAO en de WGO en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

  Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen) of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden.

  Daarom staat de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210

 19. Heeft aspartaam effect op de vruchtbaarheid?
  Absoluut niet. Bij vertering komt aspartaam niet in de bloedbaan terecht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geneesmiddelen. Daarom kan aspartaam geen effect op de vruchtbaarheid hebben.

 20. Is aspartaam te vermijden bij borstvoeding? Heeft het schadelijke effecten op de moedermelk?
  De concentraties van de bestanddelen van de moedermelk veranderen niet door het gebruik van aspartaam. De kleine hoeveelheid methanol die vrijkomt uit het product bedraagt niet meer dan wat er in een glas tomaten- of fruitsap zit.

 21. Is het voor zwangere vrouwen veilig om producten te drinken die aspartaam bevatten?
  Experten zeggen dat light frisdranken veilig zijn voor zwangere vrouwen. Wij raden iedereen met vragen over hun voedingspatroon tijdens de zwangerschap aan om contact op te nemen met hun arts of vroedvrouw.

 22. Wat is karamelkleurstof en is het veilig? 

  Karamelkleurstof is vergelijkbaar met de gebrande suikerkaramel die je thuis kan maken. Coca-Cola gebruikt deze kleurstof vanwege haar rijke donkerbruine kleur. Het staat wereldwijd als veilig aangeschreven en je vindt karamelkleurstof dan ook terug in koekjes, snoepjes, chips, bier, donuts, sauzen en een aantal dranken. Veiligheid is onze absolute prioriteit en we brengen de veiligheid van onze ingrediënten of dranken nooit in gevaar. Na uitgebreid onderzoek heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA in december 2012 bevestigd dat het veilig is om karamelkleurstof te gebruiken.

 23. Waarom gebruiken jullie fosforzuur in sommige Coca-Cola producten? 

  We voegen fosforzuur toe aan bijvoorbeeld Coca-Cola om deze dranken een pittige sensatie en citrusachtige smaak te geven. Het gebruik van fosforzuur is veilig bevonden door de gezondheidsorganisaties in alle landen waar we Coca-Cola verkopen.
  Fosforzuur bevat fosfor, dat voorkomt in vrijwel alle voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, vlees, vis, eieren, granen en groenten.

 24. Zit er alcohol in Coca-Cola of in één van jullie andere frisdranken? 

  Coca-Cola is enorm trots dat zij ’s werelds grootste producent van niet-alcoholische dranken is. Alcohol is geen ingrediënt van Coca-Cola en we voegen dit ook niet toe tijdens de productie van onze dranken. De ingrediënten en processen die we gebruiken voor de productie van Coca-Cola staan onder strenge controles. Overheden en gezondheidsinstanties in ruim 200 landen hebben vastgesteld dat Coca-Cola geen alcohol bevat.

 25. Zitten er gluten in Coca-Cola producten?
  Nee, geen enkel van onze dranken bevatten gluten.

 26. Ik heb een allergie. Kan ik dan wel jullie producten drinken?
  De producten die Coca-Cola in België en Luxemburg op de markt brengt, bevatten geen gluten, noten, koemelk en/of eieren.

 27. Gebruiken jullie genetisch gemanipuleerde ingrediënten in Coca-Cola producten? 

  Nee, er komen geen genetisch gemodificeerde  ingrediënten in onze dranken voor.

 28. Bevat Coca-Cola cocaïne?
  Coca-Cola bevat geen cocaïne of een andere schadelijke substantie. Cocaïne is bij Coca-Cola nooit een ingrediënt geweest.

 29. Ik vind een antwoord niet, kan ik zelf een vraag stellen?
  Ja, als je hier op Contact met Coca-Cola klikt, krijg je een formulier voor het stellen van je vraag. Controleer, voordat je het formulier verzendt, of je je correcte e-mailadres hebt ingevoerd; is het ingetikte e-mailadres namelijk fout, dan kunnen wij je niet antwoorden.