1. Wat doet Coca-Cola om het watergebruik te verminderen?
 2. Wat doet Coca-Cola met afvalwater?
 3. Hoe beschermt Coca-Cola haar waterwingebieden?
 4. Waar komt het water dat Coca-Cola in België gebruikt vandaan? 
 5. Wat doet Coca-Cola op het vlak van energiebesparing?
 6. Om de frisdranken van Coca-Cola te koelen is veel energie nodig. Kan dit efficiënter?
 7. Wat doet Coca-Cola om de CO2-uitstoot van zijn vrachtwagens terug te dringen?
 8. Hoe vaak hergebruiken jullie een glazen Coca-Cola flesje?
 9. Zijn alle blikjes en flessen van Coca-Cola te recycleren?
 10. Klopt het dat jullie verpakkingen steeds lichter worden?
 11. Hoe milieuvriendelijk zijn jullie verpakkingen?
 12. Wat doen jullie met gerecycleerd verpakkingsmateriaal? 
 13. Wat doet Coca-Cola om recyclage te stimuleren? 
 14. Maakt Coca-Cola gebruik van dierproeven?
 15. Ik vind een antwoord niet, kan ik zelf een vraag stellen?

 

 1. Wat doet Coca-Cola om het watergebruik te verminderen?
  Water is essentieel voor onze productie, want het is het hoofdingrediënt van alle dranken van Coca-Cola. We gebruiken het tevens in het productieproces en het is van levensbelang om ingrediënten te laten groeien. Daarom wil Coca-Cola een voorbeeldfunctie vervullen als het om bewust watergebruik gaat. Zo wil het 100% van het water dat het gebruikt voor zijn dranken teruggeven in de vorm van steun aan lokale waterprojecten. Lees er meer over

 2. Wat doet Coca-Cola met afvalwater?
  Het water dat we gebruiken in de productie, hergebruiken we in de mate van het mogelijke. Zo zetten we het in voor de koeling van de machines. Verder reinigen we onze kratten met het spoelwater van de flessen. 100% van het water dat we gebruiken, wordt gezuiverd in een eigen zuiveringsstation of in samenwerking met een extern zuiveringsstation.

 3. Hoe beschermt Coca-Cola haar waterwingebieden?
  Om ons waterwingebied in Chaudfontaine te beschermen, realiseerden we de voorbije jaren een grootschalig project. We bepaalden – samen met de Universiteit van Luik en de gemeente Chaudfontaine – de omvang van dit uitzonderlijk grote beschermingsgebied. In deze regio werden meer dan 1.000 woningen bezocht en alle vervuilingrisico’s in kaart gebracht: tankstations, stookolietanks, veehouderijen, rioleringen. In totaal zullen er zo’n 540 maatregelen genomen worden om de lokale natuur en dit uitzonderlijke patrimonium te beschermen. Het project loopt tot eind 2017 en geniet de financiële steun van het Waalse Gewest.

  Coca-Cola ontving in 2013 als eerste in de Europese voedingsmiddelenindustrie het Gouden EWS-certificaat van het European Water Stewardship als beloning voor haar geleverde inspanningen voor duurzaam waterbeheer. De certificering is in 2016 verlengd.

 4. Waar komt het water dat Coca-Cola in België gebruikt vandaan? 
  Het water in onze vestiging in Chaudfontaine is afkomstig van de thermale bron. Het water dat we in de vestigignen in Gent en Antwerpen is stadwater. De verhouding in het gebruik bedraagt 78% stadswater tegenover 22% bronwater.

 5. Wat doet Coca-Cola op het vlak van energiebesparing?
  Tegen 2020 willen wij de CO2-voetafdruk van onze drankjes met een derde verminderen, door de CO2-uitstoot over de hele waardeketen heen terug te dringen. Om de stapsgewijze verandering die we voor ogen hebben te realiseren, moeten we verder dan onze eigen activiteiten – productie, distributie en het koelen van onze dranken – kijken en verantwoordelijkheid nemen voor de volledige waardeketen. Een volledig overzicht van de inspanningen die we doen, kan je terugvinden in ons duurzaamheidsverslag.

 6. Om de frisdranken van Coca-Cola te koelen is veel energie nodig. Kan dit efficiënter?
  Om het energieverbruik te verminderen startte Coca-Cola in 2006 met de ontwikkeling van energiezuinige toestellen, uitgerust met het zogenaamde ‘Energy Management System’ (EMS). Dit systeem – dat in toestellen wordt ingebouwd – reageert op gebruiksignalen van de omgeving: in functie van de beweging rondom en van het openen en sluiten van de deur, schakelt het toestel de verlichting aan of uit en past het de intensiteit van de koeling aan. Dit levert een energiebesparing op tot 35% per toestel. 67% van onze toestellen (die in aanmerking komen voor deze technologie) zijn uitgerust met zo’n slim energiemanagementsysteem. Daarnaast heeft 35% van onze koeltoestellen energie-efficiënte ledverlichting.

 7. Wat doet Coca-Cola om de CO2-uitstoot van zijn vrachtwagens terug te dringen?
  We willen in 2020 een CO2-reductie van 30% bereiken bij de levering van elke liter frisdrank. Doordat we veel lokaal produceren, verdelen en verkopen, blijft de transportafstand tussen onze fabrieken in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine en de consument beperkt. Minder CO2 uitstoten begint bij een efficiënte aanpak in transport, zowel voor de belevering van grondstoffen in onze productievestigingen als de distributie van onze producten naar klanten. Onze samenwerking met Colruyt, Transport Van Dievel en CHEP (palletten) is een mooi voorbeeldvan hoe we onze logistiek groener maken en optimaliseren. De logistieke uitdaging is echter groot.We bevoorraden alle uithoeken van België en doen dat vanuit vier distributiesites Kijk ook even naar ons artikel over efficiënte logistiek.
  Daarom blazen we onze petflessen lokaal, goed voor 1 enkele vrachtwagen met ongeblazen petflessen i.p.v. 19 vrachtwagens met geblazen petflessen. Ook zijn zo’n8.000 koeltoestellen uitgerust met ‘Intelligent Vending’, een slimme technologie die meet wanneer automaten moeten worden bijgevuld en zo toelaat om routes optimaal uit te stippelen (vrachtwagens rijden minder vaak uit). Tot slot werken we nauw samen met onze klanten en leveranciers om het aantal te rijden kilometers te verminderen.

  Om onze CO2-uitstoot verder te verlagen, kijken we ook nauwgezet naar ons wagenpark. Ons aankoopbeleid is gericht op milieuvriendelijke vrachtwagens die het meest efficiënt zijn op het vlak van CO2-uitstoot. Daarnaast krijgen onze chauffeurs een doorgedreven rijgedrag-coaching en zijn onze vrachtwagens allemaal begrensd tot 80 km/u. Dat vertaalt zich naar 15% minder CO2-uitstoot en minder verbruik in het kader van het Lean & Green-project. We zitten dus goed op koers: tegen eind 2016 streven we naar een CO2-reductie van 20% t.o.v. 2011.
  Voor alle details, check ons duurzaamheidsverslag. 

 8. Hoe vaak hergebruiken jullie een glazen Coca-Cola flesje?
  Een glazen Coca-Cola flesje gaat gemiddeld 15 tot 25 keer mee. De gemiddelde hoeveelheid gerecycleerd materiaal in onze glazen flessen is op dit moment 46,7%. Om dezelfde kwaliteit te kunnen garanderen, is de technische limiet 60%.

 9. Zijn alle blikjes en flessen van Coca-Cola te recycleren?
  Ja, alle materialen die we gebruiken voor onze verpakkingen, zoals PET (kunststof), aluminium, staal, glas en karton, zijn volledig recycleerbaar. Dat geldt ook voor onze flesdoppen.

 10. Klopt het dat jullie verpakkingen steeds lichter worden?
  Dat klopt. We maken onze verpakkingen steeds lichter, zodat we steeds minder grondstoffen en energie verbruiken. Hiermee besparen we ook brandstof voor transport, wat voor een lagere CO2-uitstoot zorgt. In 2015 tekenden we een gemiddelde van 310 g/l op, vergeleken met 393 g/l in 2007. Dit is goed voor een vermindering van 21% Voor een laatste update of meer informatie over deze evolutie, check ons duurzaamheidsverslag.

 11. Hoe milieuvriendelijk zijn jullie verpakkingen?
  Vandaag doorlopen nieuwe verpakkingen binnen Coca-Cola een formeel milieu-evaluatieproces. Of ze goedgekeurd worden, hangt onder meer af van hun gewicht en van de recyclagemogelijkheden. Onze glazen flessen bevatten gemiddeld 46,7% gerecycleerd glas. Aluminium blikjes bevatten 41,7% gerecycleerd aluminium en stalen blikjes 19% gerecycleerd staal. Onze petflessen bestaan voor 34% uit gerecycleerde pet.

 12. Wat doen jullie met gerecycleerd verpakkingsmateriaal?
  Een glazen Coca-Cola flesje gaat gemiddeld 15-25 keer mee. Gerecycleerde petverpakkingen gebruiken we om nieuwe petflessen te maken. Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaat een 1,5 liter petfles uit ongeveer 34% gerecycleerd PET. Om PET te recycleren is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET uit aardolie. We geloven dat de beste oplossing voor het milieu een combinatie is van plantaardige PET en gerecycleerde PET. Hierdoor minimaliseren we de hoeveelheid niet-hernieuwbaar materiaal in onze verpakkingen.

  Maar gerecycleerde verpakkingsmaterialen kunnen ook elders een bestemming vinden:
  ·       PET vindt heel wat toepassingen in de textielsector.
  ·       Staal vindt zijn weg naar alle sectoren in de industrie: van automobiel tot scheermesjes.
  ·       Aluminium wordt hergebruikt in ramen, kabels  en machineonderdelen.
  ·       En papier-of kartonpulp komt terecht in kantoormaterialen, eierdozen, absorberend papier.

 13. Wat doet Coca-Cola om recyclage te stimuleren? 
  Samen met organisaties als Fost Plus ontwikkelen we communicatieprogramma’s die consumenten aanzetten tot het sorteren en recycleren van verpakkingsafval. Vandaag wordt 91,5% van de huishoudelijke verpakkingen gerecycleerd. Op plaatsen waar onze dranken in grote mate verbruikt worden – scholen, bioscopen, festivals – nemen we zelf initiatieven om het selectief inzamelen kracht bij te zetten. Op festivals organiseren we een succesvol incentive-programma voor het sorteren van lege 0,25 L-PET-flessen. Wie flessen inlevert, maakt kans op toffe prijzen of gadgets. De ingezamelde flessen worden daarna gerecycleerd.

 14. Maakt Coca-Cola gebruik van dierproeven?
  Neen, we testen niet op dieren.

 15. Ik vind een antwoord niet, kan ik zelf een vraag stellen?
  Ja, als je hier op Contact met Coca-Cola klikt, krijg je een formulier voor het stellen van je vraag. Controleer, voordat je het formulier verzendt, of je je correcte e-mailadres hebt ingevoerd; is het ingetikte e-mailadres namelijk fout, dan kunnen wij je niet antwoorden.